Artisjokk er veldig kjent i Italia og vest i Tyrkia (Egeerhavet). I Tyrkia selges det renset men her i Norge må du rense selv 🙂 det er ikke akkurat kjekt å gjøre men morsomt å se hvor mye du får utfra selve artisjokken. Artisjokk kan serveres som mellomrett, meze (små rett) eller forrett. Selve artisjokken har litt potet smak. 

For 4 personer: 
4 artisjokk
1 mellomstor potet
1 mellomstor gulrot
1 dl erter 
Olivenolje,salt 
1 mellomstor løk
Lag en bolle med sitronvann og rens artisjokkene. Hvis du ikke vet hvordan du skal rense, se på bama.no for videoen. Viktig at du renser det fort og får du opp i vannet. Den blir fort brun. Det bildet du ser på oppe, er det som jeg har renset men jeg renset bort de brune og grønne stedene før koking.
Skrell potetene og  gulroten og finnkutt dem (små firkanter). Finhakk løken og stek den i oljen. Legg poteten og gulroten opp i også. Stek videre litt til og legg ertene opp i også. Rør litt til. Ta den på sida og legg artisjokkene opp i (toppen skal stå mot potetene). Hell varmt vann og salt og litt mer olivenolje. Vannet skal dekke artisjokkene. La den koke og trekke nesten hele vannet på middelsvarme helt til artisjokkene gjennomkokt. La den avkjøle før du tar ut forsiktig artisjokkene på en tallerken og fyller det med grønnsakene. Du kan pynte med den fersk persille, dill eller tørket persille,dill eller mint. 
Velbekomme!