• Sirup:
  • 2 dl vann
  • 2 dl melk
  • 3 dl sukker
  • Helva:
  • 2 full ss smør
  • 1 dl planteolje
  • 4 dl hvetemel
  • Knust nøtter

 

unhelva1

 

Denne desserten er en klassiker i Tyrkia. Jeg husker godt når min bestemor pleide å lage og vi kunne ikke vente til å smake. Denne er en type helva men lages av hvetemel og sirup. Helva er egentlig laget av tahini og denne er hjemmelaget versjonen. Helva storsett serveres etter fiske retter og er veldig mektig dessert.

 

Fremgangsmåten:

1. Kok opp sirupen og rør inn i mellom. Pass på godt at den ikke koker over.

2. Ta den til sida når den er kokt.

3. Smelt smøret og tilsett oljen.

4. Hell hvetemelet og begynn å røre den under lav temperatur.

5. Du vil merke at den samler seg, og den skal gjøre

6. Du må være tålmodig og røre den helt til den endrer farge.

7. Det er jo egentlig man skal steke den ca 1 time under røring men jeg klarer ikke mer enn halv time 🙂 MAn får jo vondt i armene.

8. Hvis du liker at den skal ha mørke farge, må du røre den mer enn 1 time under lav temp slik at du ikke brenner hvetemelet.

9.  Skru av stekeovnen. Tilsett sirupen litt og litt og vær veldig forsiktig. Den vil fortsette å koke men du må røre den helt til den trekker seg hele væsken.

10. La den hvile ca 5 min før du former desserten.

 

Desserten serveres lunkent og kan varmes opp igjen hvis det blir rester 🙂

 

Server gjerne med vanilje is og nøtter 🙂

 

Afiyet olsun!

 

Vel bekomme!